Nitecore TUP – különleges EDC lámpa

tup_000.jpg

Bevezető:

Azt gondoltam minek egy még nagyobb, még őrültebb turbó móddal rendelkező kulcstartó lámpa? Aztán egyre csak jelentek meg a tesztek róla, és elég meggyőzőek voltak a független mért adatok is. Nézegettem a tesztképeket és turbóban olyat villantott, hogy kétszer kellett megnéznem, hogy egyszer elhiggyem. Ezek után hiába találtam teljesen hülye ötletnek ezt a modellt, ráadásul nem is túlságosan olcsó, mégis rászántam magam, mert ezt nekem is látnom, tapasztalnom, éreznem kellett! A Shot Show kiállításon be is zsebelte a Nitecore TUP az everydaycarry.com legjobb EDC lámpa díját. Így, hogy használom már bő két hete azt kell mondanom, hogy nem ok nélkül kapta meg.

tup_001.jpg

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: TUP
Emitter típusa: Cree XP-L HD V6
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 8130 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: műanyag (TIR)
Reflektor típusa: nincs (TIR lencse)
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: beépített 2x 600 mAh kapacitású lítium polimer akkumulátor
Módok: 5 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó)
Beépített töltés: Igen, micro USB csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 53,2 g

tup_003.jpg

Doboz tartalma:

A megszokott igényes, erős karton dobozban érkezik a vásárlóhoz a Nitecore TUP. A doboz színesen nyomtatott, selyem fényű, benne a szokásos formára húzott műanyag tartóelem található. Ebbe van felülről belepattintva a Nitecore TUP, alul pedig a tartozékokat rejtették el. Annyira nem volt bőkezű a gyártó, mondjuk az alap koncepció, miszerint ez egy kulcstartóra való lámpa nem is teszi szükségessé a sok kiegészítőt. A lámpára szerelve találjuk meg a “deep carry” klippet, valamint kapunk hozzá egy karabineres kulcstartó-akasztót is. A már jól ismert USB-mikro USB kábelt is megkapjuk tartozékként. Ezen kívül a kezelési utasítás és a garancia kártya képzi még a csomag tartalmát.

tup_004.jpg

Felépítés:

A Nitecore TUP felépítése kísértetiesen hasonló az elődeihez. Aki esetleg nem emlékezne rá: járt nálam a Nitecore TINI és a Nitecore TIP modell is. Ezek mindketten már nagyobb teljesítményre is képes kulcstartó-lámpácskák. A Nitecore TUP azonban még náluk is nagyobb, már-már mondhatni, hogy egy normál 16340 akkut használó EDC lámpának felel meg. A felépítés nem igazán változott, mert ez is két alumínium héjból van összeállítva, amit a középen lévő galvanikus bevonattal ellátott műanyag keret tart össze csavarok segítségével. A lámpát kérlek ne bontsátok szét, mert ezzel a garanciát elveszítitek! Ennek megfelelően én sem szedtem szét, mások már megtették, csak leírom mit láthatnánk belül.

tup_005.jpg

Kettészedve láthatóvá válik, hogy a LED alatt kialakítottak egy vastagabb fém “pill”-t, így a Cree XP-L HD LED által termelt hő könnyen tud a test felé távozni. Kettő, egymásra helyezett 600 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor van benne. Aki félne tőle azt megnyugtathatom, a 742240-es méretű akkumulátor kapható, cserélhető. Ha tönkremegy nem kell eldobni a lámpát, csak egy ügyes műszerész kell aki tud forrasztani és pillanatok alatt újra életet tud lehelni kis EDC szörnyünkbe.

tup_006.jpg

Ha a túlsó felén is kitekerjük a csavarokat, akkor a klasszikus nyomtatott áramköri lappal találkozunk, hiszen a TUP belsejében van hely, elfért. Rajta kettő kis mikrokapcsoló, valamint a kis OLED kijelző lett elhelyezve. A gomboknál sajnos ennek sincs gumitömítés, ezért nem is lett a TUP vízálló, “mindössze” IP54 szabványt teljesíti, vagyis por és fröccsenő víz ellen védett.

tup_007.jpg

Mérete:

Nézzük mekkora, hogy tudjátok mihez viszonyítani a méretét.

tup_008.jpg
Nitecore TINI, TUBE, TIP, TUP, JetBeam JET II Pro, Convoy S2+

A kis kulcstartó sorozatból egészen szép mennyiségű gyűlt már össze nálam. A legkisebb méretű a Nitecore TINI, ami apró mérete ellenére egy kifejezetten erős kis lámpácska, ráadásul ez még kulcstartóként is elviselhető méret. A következő sokak kedvence, a Nitecore TUBE, ami egyszerű felépítésű, kezelésű, ráadásul a polikarbonát ház egészen jól bírja a kiképzést és anyagában színezett, ami kulcsok mellett használva előnyös tulajdonság. A TIP már nagyobb méretű, rajta az a fránya csúsztatós klipsz, amit a mai napig utálok, de fénye kárpótol. A TUP már testesebb darab, a kijelző egyedivé teszi teljesen. Utána a kis kedvencem, a JetBeam JET II Pro 16340 akkut használó lámpa, aminek simán ellenfele a TUP. A sor végére a mérete miatt a Convoy S2+ utoljára tesztelt változatát tettem.

tup_009.jpg
Töltés közben is képes üzemelni megszakítás nélkül!

Üzembe helyezés, kezelés:

Az akku töltve van gyárilag, tehát amint megkapjuk, máris hadra fogható a Nitecore TUP! A kezelés a TINI-vel nagyjából megegyezik. Itt is két nyomógombot találunk, ezekkel tudjuk vezérelni a kis szörnyeteget. A felső, négy kis vonallal ellátott gomb a módválasztó gomb, alatta a bekapcsoló gombot találjuk meg a szabványos Stand-By jelzéssel ellátva. A kis OLED kijelző segítségünkre lesz a használat során. Nézzük hogyan működik.

tup_010.jpg

Kikapcsolt lámpánál a módválasztó gombot röviden lenyomva a kijelző kapcsol be, rajta az alábbi információkat írja ki a Nitecore TUP: Memóriában lévő mód, Daily vagy Demo módban van-e, az akku töltöttsége piktogramon, valamint az akku feszültsége számmal kiírva század pontossággal. Ez az információ 3 másodpercig látható, utána kikapcsol a kijelző. Ha az adatok kijelzése közben újra megnyomjuk a gombot akkor kikapcsolja a kijelzőt.

tup_011.jpg

Ki és bekapcsolás: a bekapcsoló gombot kell röviden megnyomni, ekkor a módmemóriában lévő fokozatban bekapcsol. Ismételt rövid gombnyomásra kikapcsol.

Módcsoportok:

Demo mód (alapértelmezett): a lámpát ha bekapcsoljuk akkor 30 másodpercig marad bekapcsolva az adott fokozatban.  Fokozatot váltva az időzítő újra 30 másodpercről indul. A kijelzőn látható a bal alsó sarokban, hogy hány másodperc van még hátra a kikapcsolásig.
Daily mód: a lámpa addig lesz bekapcsolva, míg újra meg nem nyomjuk a bekapcsoló gombot, vagy le nem merül.

tup_012.jpg

Módcsoport váltás: A bekapcsoló és a módválasztó gombot ki vagy bekapcsolt lámpánál egyszerre lenyomva módcsoportot válthatunk. A módcsoport váltását a kijelzőn is jelzi, illetve egy villantás a Demo módot, kettő villantás pedig a Daily módot jelzi a fő LED-en. Ha Demo módban az automatikus kikapcsolást követően 3 másodpercen belül újra bekapcsoljuk a lámpát akkor erre a bekapcsolásra nem a 30 másodperc aktiválódik újra, hanem egy menetben a Daily módot kapcsolja be, vagyis nekünk kell kikapcsolni a Nitecore TUP lámpánk.

tup_013.jpg

Fokozat váltás:

A módváltás csak bekapcsolt lámpánál aktív kijelző mellett működik! Ha bekapcsoltuk a lámpát, de a kijelző már nem aktív akkor a módválasztó gomb első rövid lenyomására a kijelzőt fogja bekapcsolni, csak a következő rövid gombnyomásra történik módváltás. Az ultra alacsony fokozatot az alacsony, közepes, majd a magas fokozatok követik ciklikusan. Módmemóriába menti az utoljára használt fényerőt a Nitecore TUP.

tup_014.jpg

Gyors hozzáférés a holdfény módhoz: kikapcsolt lámpa esetén a bekapcsoló gombot hosszan lenyomva az ultra alacsony fokozatban fog bekapcsolni.
Gyors hozzáférés a turbó módhoz: be és kikapcsolt lámpa esetén is a módválasztó gomb hosszú lenyomásával aktiválhatjuk a pillanatnyi turbó módot. A turbó mód csak a gomb nyomva tartásának idejére elérhető, nem lehet ebbe a fokozatba állandóra bekapcsolni a lámpát! A gomb felengedését követően az előzőleg használt módba lép vissza, tehát ha ki volt kapcsolva akkor kikapcsol, vagy a memóriában lévő utoljára használt fényerőt kapcsolja újra.

tup_015.jpg

A gombok zárása: Nem csak lezárni lehet a Nitecore TUP gombjait, még zárból is kétfélét tettek a menübe. 1-es jelzéssel látták el a fél zárást, és 2-es jelöléssel a teljes gombzárat. A zárat bekapcsolt lámpánál tudjuk aktiválni a bekapcsoló gomb hosszú lenyomásával és nyomva tartásával. Először az 1-es zárás aktiválódik. Ekkor a bekapcsoló gomb teljesen záródik, de a módválasztó gomb hosszú lenyomásával a turbó mód elérhető marad. Ha zárás közben a gombot nem engedjük fel az egyes zár jelzésnél, akkor automatikusan átlép a 2-es zárásra, mikor is mindkettő gombot lezárja teljesen a Nitecore TUP.  Oldani a bekapcsoló gomb rövid nyomás- felenged- hosszú lenyomásának kombinációjával lehetséges. A feloldási folyamatot egy kis animációval jelzi a képernyőn.

tup_016.jpg

Beépített töltés:

Rendelkezik beépített mikro USB töltőnyílással a Nitecore TUP. A benne lévő gumidugó pontosan illeszkedik, szerencsére nem is lóg ki a lámpa oldalának síkjából, ezért nem akadályoz semmilyen szinten a napi hordásban. Az akkut addig merítettem a lámpában, míg már a 15 lumenes fokozatot sem engedte kapcsolni, ekkor 2.56V feszültséget jelzett az akkumulátorra. Ez már eléggé túlmerített állapot, nem javaslom, hogy engedjük eddig lemerülni.

tup_017.jpg

A nyomógombok alatt 2 másodpercenként felvillanó kék fénnyel jelzi a merülő akkumulátort 3,4 V feszültség alatt. Ilyenkor már érdemes áramforrás után néznünk, én nem javaslom, hogy 3 V alá merítsük, így tudjuk kímélni az akkumulátort. A töltés során 1421 mA kapacitást tudtam beletölteni, ami jelzi, hogy az akkumulátor kapacitása valós, nem kamu adat. A töltés során nem emelkedett 0,48A érték fölé a töltőáram, ami az akkuk alacsony kapacitását figyelembe véve teljesen normális érték, nem fogja az 1A vagy 1 A feletti értékű töltőáram is csökkenteni az akkumulátorok élettartamát.

tup_018.jpg
EDC sorozat

Mérések:

Méretei:
– hossza: 70 mm
– legnagyobb átmérője: 34 mm

Tömege beépített akkumulátorral: 54,3 g

Mért fényerősség turbó fokozatban: 9410 cd – FL1 szabvány szerint 194 m hatótáv.
Mért fényerősség magas fokozatban: 2052 cd – FL1 szabvány szerint 90 m hatótáv.

tup_019.jpg

Hőtermelése:

Nos itt kicsit gondban vagyok, mert bizony melegedésről nem beszélhetünk a normál használat során, ugyanis a 200 lument ígérő magas fokozatban mondjuk úgy, hogy nem melegszik a lámpa számottevően, bármeddig használhatjuk, épp, csak langyos lesz. A turbó fokozatban melegszik, viszont az aktív hővédelem miatt vissza is vesz a teljesítményéből a Nitecore TUP. Azonban így használni kényelmetlen, mert a gombot nyomni kell folyamatosan. Én ezt a grafikont most kihagyom, rajzoltam helyette kettő másikat, amit lentebb láthattok és sokkalta érdekesebb!

Futásidő:

Ez a téma már tartalmasabb. Először is nézzük meg, hogy a turbó fokozatban mi történik, ha stresszeljük a lámpát:

tup_020.jpg

Jól láthatóan a turbó fokozatban elérhető maximális fényáramot nem tudja tartani a Nitecore TUP csak egy pillanatra, de azért úgy gondolom, hogy a másfél perc, míg a teljesítménye mindössze 97%-ra esett vissza már önmagában gyönyörű eredmény ebben a méretben. Eztán már meredeken zuhan a fényerő, majd 2 perc múlva már a kezdő érték felére, 2,5 perc után pedig egészen stabilan 43% körül, vagyis 400 lumen környékén stabilizálódik, ha folyamatosan nyomva tartjuk a gombot. Bevallom elég fárasztó volt, és úgy tűnt, hogy a TUP bírja huzamosan a 400 lument tartani, ezért 10 perc után felengedtem, és tartottam 2 perc pihenőt, amit a magas fokozatban töltött a lámpám. A grafikon alapján is szép stabilan tartotta a 200 lumenes fényáram értéket. Eztán újra aktiváltam a turbó fokozatot. Itt már láthatóan a nagy teljesítmény által generált hőhatás miatt a védelem sokkal hamarabb,  nagyjából fél perc után drasztikusan csökkentette a fényáramot, azonban most nem stabil 400 lumen körül, hanem egyből a magas fokozat 200 lumenjére csökkentette a védelem a teljesítményt. Többször is ellenőriztem és minden esetben így történt, hogy a második turbó használat után már a magas módba lép vissza.

tup_021.jpg

Látványos a magas mód futásideje. Látható, hogy végig szép lapos, tartja konstans a 200 lumen körüli értéket, egészen a 185. percig (3 óra folyamatos üzemidő!!!), mikor is rohamosan csökken a fényáram, ami a 190. percben már csak 27%-a,  a 200. percben mindössze 7%-a a kezdeti értéknek, majd 250. percnél ki is kapcsol a Nitecore TUP. Nagyon fontosnak tartottam, hogy teszteljem mennyire pontosan jósolja meg a hátralévő üzemidőt a kijelzőn. Teljesen feltöltött akkuval 171 perc üzemidőt tippelt a TUP, a tesztben pedig 185 percnél kapcsolt le. Úgy gondolom, hogy ez már kellően pontos számítás részéről, hiszen a hőmérséklet függvényében pár percet ingadozhat a merülés ideje. Újabb pozitívum!

Fénye:

A meglepő teljesítmény miatt kivittem a Nitecore TUP-ot a szokásos 100 méteres távomra, ugyanis olyan erőt éreztem benne, ami alkalmassá teszi kültéri használatra is, persze csak feltételekkel, de mégis. Íme az elkészült fotók:

tup_022.gif

Első képen a 200 lumenes magas fokozat fénye látható. Ez is egészen jól használható egy lassabb sétánál, hogy az orrunk előtt lássuk az utat. A Nitecore TUP ebben az üzemmódban majd 3 órán át társunk lesz! Következő képen a Nitecore TIP fénye látható turbó módban. Őt követi a Nitecore TINI turbó módja. Jól látni a fejlődést az egyes modellek fényén. A JetBeam JET II Pro EDC lámpám 16340-es akkuval üzemel és szeretem nagyon a fényét is. Igaz nem visz túl távolra, de mégis jól használható a fénye, nagyjából 50 méteres távolságig. Aztán megvillantottam a Nitecore TUP turbó módját is, és fényárba borult az út. Nagyon erős a fénye nagyjából 40 méteres távolságig, majd egyre gyengül, köszönhetően a jól paraméterezett TIR lencsének. Nem kell szégyenkeznie, valami brutális, hogy mekkora tartalékkal rendelkezik ez a kulcstartó lámpa. Utolsó képen a Convoy S2+ 6×7135-ös driverrel szerelve. Nem csak a képeken nézve, de a valóságban is jóval gyengébbnek tűnik a fénye a TUP turbó módjához képest.

Konklúzió:

Mint már említettem a Nitecore TUP nem egy olcsó lámpa, főleg ha a gyártó által ráakasztott “kulcstartó lámpa” kategóriába soroljuk. Már az elődök is igen magas árral kerültek piacra, bár a TUBE szerintem a mai napig nagyon jó vétel a kategóriájában. Fontos tudnotok, hogy a beépített akkumulátoros modellekre “csak” kettő év teljes körű garanciát vállalnak. Ha valaki valóban a kulcstartóra teszi akkor viszont hatványozott terhelésnek van kitéve minden szempontból, valószínűleg ez az oka annak, hogy a garanciális idő rövidebb, mint más modelleknél. A TUP-ot viszont butaság lenne a kulcsok mellé akasztani, hiszen egy “műtárgy”. Kategóriájában, de úgy általánosságban is egyedi a kis kijelzőjével, ami szerintem nagyszerűen használható, ráadásul korrekt visszajelzést ad az akku hátralévő üzemidejéről. A klipsz miatt könnyen a nadrág zsebére csíptethető, és hordható a mindennapok során. Sokkal inkább lehet EDC lámpának nevezni. 

tup_023.jpg
Nitecore kulcstartó lámpák. Szépen egybegyűltek.

Maga a világítás funkciója jól kitalált, a fokozatok jól elosztottak, a turbó mód pedig garantáltan meglep mindenkit, ha bekapcsolod. Apró dolgokon még lehetett volna finomítani, pl. a hátsó részén lévő kulcstartó akasztó nekem felesleges, de nem leszerelhető, ezáltal talpára gyertyaként nem felállítható. A gombok alatt is lehetne jobban megoldott a vízállóság, de mindezt a menü, a látvány és a funkciók feledtetni tudják.
Jelenleg hiánycikk a piacon, ugyanis több megrendelés érkezik a forgalmazókhoz, mint amennyit a gyár készíteni tud. A hazai importőrnek is csak pár bemutató darab jutott, ezért még a vásárlókat nem tudja kiszolgálni, de a szállítmány hamarosan befut, a rendelést már most is le lehet adni, ha nem szeretnétek az első körből kimaradni. Szokás szerint némi kedvezményt is lehet érvényesíteni ha olvasod a blogom, ehhez a kosárban ezt a kuponkódot használd: EBLOG, így 10%-ot máris lefaragtál az árból.

Megvásárolható a hivatalos magyarországi importőrtől teljes garanciával:
Nitecore TUP

Facebook oldaldoboz