XTAR VP4 PLUS DRAGON - a kínálat csúcsa

Bevezető:

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a jó minőségű töltő használata. Persze rövid távon, piacos akkukkal tök mindegy mit művelünk, azok már új korukban is csak a gyűjtőkonténerbe valók. De ha már egy kisebb vagyont beleöltünk az akkukészletünkbe, esetleg még a régebbi fajta Ni-MH akkuk is vannak a háztartásban használatban, akkor bizony szükséges egy normális töltő beszerzése. Ilyenekkel találkozhattatok már a blogomon. A személyes kedvencem az OPUS BT-C3100, de jónak bizonyult a Zanflare C4 is a tesztjeim alapján.

Az XTAR ha akkutöltőről van szó szinte mindenkinek beugrik, mint kiváló alternatíva. Az akkutöltői teljesen automatikusak, csak be kell tenni az akkukat, majd feltöltve kivenni. Nem így a kínálat csúcsán lévő XTAR VP4 Plus Dragon típusnál. A marketingesek szerint: XTAR DRAGON VP4 PLUS, a személyes akkudoktor! Nos akkor nézzük is meg, hogy valóban így van-e.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: XTAR
Típus: VP4 Plus Dragon
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 14650, 16340, 17335, 17500, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 20700, 21700, 22650, 25500, 26650, 32650, AAAA, AAA, AA, A, SC, C, D + 11,1V 3S akkupakkokat balanszolva 1A áramerősséggel.
Töltőáram (mA): 500, 1000, 2000
Kisütési áram (mA): 250, 500
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Mérete: 158mm x 147mm x 40mm
Tömege: 345g

Csomag tartalma:

Mivel az XTAR VP4 Plus Dragon a gyártó legmagasabb kategóriás akkumulátor töltője, ezért a csomagoláson és annak tartalmán sem spóroltak. Nézzük mit is kapunk a hatalmas dobozban, ami már maga is egy mozdulattal “papírszatyorrá” alakítható: Benne van maga a VP4 Plus Dragon töltő, ezen kívül egy kiváló minőségű méretes fekete gyöngyvászon tároló táska. A táskában nem csak a töltő és tartozékai találnak helyet, az akkuknak is lettek zsebek kialakítva. Tartozék a 220V hálózati adapter a vásárlás helyének megfelelő fali csatlakozóval ellátva (egyértelműen itthon sima EU dugvillával), ezen kívül jár még hozzá egy autós szivargyújtó csatlakozó is. A belső ellenállás méréséhez külön USB csatlakozóval rendelkező kábelt és rugós érintkezőket találunk egy simítózáras zacskóban.

Adapterek:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltőhöz gyárilag kétféle adaptert is csomagolnak. Az egyikkel autós szivargyújtóhoz csatlakoztatva is használhatjuk akkutöltőnk. Az adapteren semmiféle jelölést nem találtam, a dugó végén piros LED jelzi, hogy áram alá került a kábel. A biztonságunk nem bízták a véletlenre, olvasóbiztosítékot helyeztek a csatlakozó belső részébe is, amihez a középső rész kitekerésével férhetünk hozzá.

A hálózati adapter végre nem egy no name szerkezet, a Kínában jól csengő Shenzhen Sunlight Electronic Co., Ltd gyártmánya. 12V feszültség mellett max 3A áramerősséget garantál az akkutöltőnk számára. Természetesen rendelkezik minden féle forgalomba hozatali engedéllyel és bevizsgálással is, szóval jó az esélyünk arra, hogy nem fogja ránk gyújtani a házat.

Töltő paraméterei:

Az XTAR VP4 Plus Dragon töltőről tudnunk kell, hogy bizony nagy. Az eddigi legnagyobb amivel találkoztam 4 slot-os akkutöltők közül. Cserébe hibátlanul kezeli a hatalmas D méretű cellákat is, ami kisebb méretű társairól nem mondható el. A négy slot talán említenem sem kell, de természetesen külön-külön vezérelt, a bennük lévő akkuk semmiféle kontaktban nincsenek egymással a töltés folyamata során. A hatalmas méretű, kék háttér világítású, kiválóan olvasható, nagy betekintési szögű (végre erre is figyeltek!!!) kijelző uralja a látképet. Kezeléséhez mindössze három nyomógombot helyeztek  el rajta.

Jobb és bal oldalán, valamint az alsó részén nem helyeztek el csatlakozókat. A felső felén viszont kapunk bőségesen ki és bemenetet is. Az USB1 jelölésű nyílásba tudjuk csatlakoztatni a belső ellenállás és az akkufeszültség mérésére rendszeresített kábelt. Közvetlen mellette található a DC csatlakozó aljzat, amin keresztül táplálhatjuk a töltőt árammal. Mellette jobbra USB2 jelzéssel egy “smart” kimentet találunk. Mert bizony képes powerbank-ként is működi az akkutöltőnk, maximum 2.4A a kimeneti áramerősség. A harmadik és egyben utolsó JST-XH csatlakozó segítségével 3S akkut tudunk tölteni balanszolva, maximum 1A-es áramerősséggel. Ez főleg ha modellezünk akkor lehet hasznos kiegészítője a töltőnek. Ha nem, akkor valószínűleg soha nem fogjuk használni.

A töltő felső részén található az összes csatlakozó

A töltő alja sok meglepetést nem tartogat. Mivel passzív hűtésű, ezért nem találunk sehol egy hangos ventilátort, csak és kizárólag szellőzőnyílásokat.

A töltő alsó része nem túl izgalmas

Tömege 372g (csak a töltő egység), szélessége 147mm, magassága 157mm, mélysége 41mm.

Funkciói:

Töltés:

A behelyezett Li-Ion, Ni-MH vagy Ni-CD akkuk töltése 0,5A, 1A, 2A (csak a két szélső slot-ban) áramerősséggel.

Frissítés:

A behelyezett cellát teljesen lemeríti, majd feltölti. A folyamat végén a merítés és a töltés során mért kapacitást is kiírja a kijelzőn. A kisütő áram a töltőáram függvénye: 0,5A töltőáram = 0,25A kisütő áram, 1A és 2A töltőáram = 0,5A kisütési árammal.

Teljes kapacitás teszt:

Ez a valóshoz leginkább közeli értékben adja meg az akkumulátor kapacitását. Először teljesen feltölti, majd merítés közben méri a kivett kapacitást, majd újra feltölti az akkumulátort miközben méri a betöltött kapacitást. A kisütő áram a töltőáram függvénye: 0,5A töltőáram = 0,25A kisütő áram, 1A és 2A töltőáram = 0,5A kisütési árammal. Az eredmények automatikusan mentésre kerülnek.

3S akku töltés:

A töltő felső részén lévő JST-XH csatlakozóba tudjuk a 3 sorosan kötött cellával (11,1V) rendelkező akkunkat kötni. Ekkor elkezdi a CC/CV algoritmus szerint maximum 1A-es áramerősséggel az akku töltését.

Belső ellenállás és feszültség mérés:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltő felső részén található USB1 jelzésű csatlakozóba kötve a melléket kábelt tudjuk megmérni az akkuink aktuális feszültségét és belső ellenállását.

Powerbank:

Szabvány USB csatlakozóra tudunk kötni fogyasztót, amit hálózatra kötve, vagy ha nincs hálózatra kötve akkor a behelyezett lítium akkuk segítségével is fel tudunk tölteni.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltőt áram alá helyezve a hozzá kapott hálózati, vagy autós adapter segítségével, azonnal bekapcsol az LCD kijelző háttérvilágítása. Máris működésre kész az akkutöltőnk.

A kijelzőn azt láthatjuk középen, hogy mekkora a beállított töltőáram, illetve azt, hogy az USB készen áll a használatra valamint a töltés (Charge) az aktív feladat.

A jobb oldali (RECORD / TEST)

gombot megnyomva röviden az eltárolt teszteredményekhez férhetünk hozzá. Hosszan megnyomva az akku teszt funkciót tudjuk bekapcsolni. Ismételt hosszú gombnyomással kikapcsoljuk és újra a töltés lesz az aktív feladat.

A bal oldali gombot (CURRENT / REFRESH)

röviden megnyomva a töltőáram értékét tudjuk beállítani 0,5A, 1A és 2A értékek közé. A 2A-es töltés csak a két szélső slotban érhető el. A két belső slot 0,5A és 1A maximális töltőáramot képes kipréselni magából. Cserébe ők is fogadják a nagy méretű D cellákat is. A gombot hosszan lenyomva az akku karbantartását (REFRESH) tudjuk bekapcsolni. Erre leginkább Ni-MH akkuk használata során lehet szükség. Ismételt hosszú gombnyomásra visszatér a sima töltés (CHARGE) feladathoz.

A középső (DISPLAY)

gombot röviden lenyomva az elhalványult (30 másodperc múltán csökkenti a fényerőt automatikusan) kijelző háttérvilágítását aktiválhatjuk újra. Ha hosszan nyomjuk le (kb. 2s) akkor kikapcsolja z LCD háttérvilágítását. Visszakapcsolni bármelyik gomb rövid megnyomásával tudjuk.

Még egy funkció van amit be tudunk ekkor állítani, az pedig a “beep” hangjelzés. A jobb oldali (RECORD / TEST) gombot kétszer gyorsan megnyomva egymás után ki, vagy bekapcsolhatjuk a hangjelzést. Ezt a kijelző jobb felső sarkában lévő hangszóró ikon állapotjelzőn tudjuk ellenőrizni.

A kijelzőn látható az aktuális töltőáram értéke

Slotok fényjelzései:

Minden egyes slot felett találunk egy LED-et ami három színben tud világítani. Segítségükkel az alábbi információkat tudhatjuk meg:

  • ZÖLD: készenlét/ teljesen feltöltött akku/ fordított polaritás
  • PIROS: önellenőrzés/ cella aktiválás/ folyamatban lévő töltés
  • KÉK: akku kisütése/ powerbank használata (merítés)

Töltés (CHARGE):

Ha kedvünk van előre is beállíthatjuk a töltőáramot a bal oldali gomb rövid nyomkodásával. Behelyezve az akkut először analizálja, majd azonnal megkezdi a töltési folyamatot. Az azonosított akku típusát kiírja a csatorna jelzés ( CH 1-2-3-4) mellett. A kijelző bal oldalán az 1 és 2, jobb oldalán a 2, 3 és 4 slot-ok adatait jeleníthetjük meg attól függően hány akkumulátort helyeztünk a töltőbe. Egyszerre kettő slot adatait képes kiírni, a slotok közt a display gomb rövid lenyomásával válthatunk.

Az aktív töltési feladatot a jobb vagy a bal gomb hosszú lenyomásával meg tudjuk szakítani és átlépni az adott gombhoz tartozó feladatra. Az alapértelmezett töltőáram 1A, erre érdemes figyelni alacsonyabb terhelhetőségű lítium akkuk, vagy nikkel-metál-hidrid akkuk töltésénél! Az egyes slotokban nem lehet különböző feladatokat végrehajtani! Minden slot csak azonos töltőáramot tud használni és azonos feladatot tud kezelni, ha később indítjuk el az egyik akku töltését akkor is! A töltő csak 3,6/3,7V-os lítium cellákat képes tölteni (4,20V-ig)! A folyamat teljesen automatikus, ha végzett akkor a slot feletti zöld fényjelzésről könnyen észrevehető. A kijelzőn az akku feszültségét sajnos nem jeleníti meg, csak a %-os töltöttségi szintet és a betöltött kapacitást mAh mértékegységben.

Persze ellenőriztem a funkció működését, de teljesen felesleges volt, hiszen a gyártó csúcs termékéről beszélünk. Kivétel után fél órával 4,19V-os feszültséget mértem a feltöltött lítium akkuban. Ni-MH akkunál 1,430V értéket mértem, ami szintén tökéletes érték.

0V akku aktiválása:

Ha aktiválatlan akkut kapunk, vagy esetleg túlmerítettük a lítium akkunkat akkor jöhet jól ez a funkció. 0,01V feszültség felett elkezdi tölteni az akkut, majd 2V felett lítium-ion akkunak ismeri fel és folytatja a töltést, megpróbál életet lehelni a félholt túlmerített akkukba is.

Akku teszt (TEST):

Ez is egy elég egyértelmű menüpont. A jobb oldali gombot hosszan lenyomva tudjuk aktiválni, ilyenkor kiírja a kijelző jobb alsó részén a “TEST” feliratot. Az akku kapacitását méri meg és menti automatikusan a mért értékeket. Először az akkut teljesen feltölti, lemeríti, majd ismét feltölti. A merítést 2,8V-nál fejezi be, majd 5 perc várakozás után kezdi el a töltést. A folyamat végén kiírja a betöltött kapacitást és a merítéskor mért kapacitást is. A kisütő áram 2A és 1A töltőáram esetén 0,5A, 0,5A töltőáram esetén pedig 0,25A.

Mentett tesztek visszakeresése(RECORD):

A kapacitástesztek eredményeit automatikusan elmenti az okos töltőnk. A jobb gombot röviden megnyomva egyből belépünk a mentett eredményekhez. Ekkor középen a mérés sorszámát, alatta pedig a “RECORD” feliratot láthatjuk. A bal gombbal a listában visszafelé tudunk lépkedni, a jobb gombbal pedig előre. Kiírja az egyes méréseknek az eredményét és a beállított töltőáramot is jelzi. Ha kettőnél több slot volt használatban a rögzített mérés során akkor az eredmények közt a középső gombot megnyomva tudunk váltani. Kilépni a menüpontból a középső gomb kétszeri megnyomásával tudunk.

Akku frissítés, karbantartás (REFRESH):

Ez főleg ha Ni-MH akkukat használunk akkor lehet fontos számunkra. A memória effektust lehet vele csökkenteni. A bal gomb hosszú lenyomásával aktiváljuk, a kijelző bal alsó sarkában megjelenik a “REFRESH” felirat. A behelyezett akkut teljesen lemeríti, majd feltölti. Ha szükséges akkor több alkalommal is megismételhetjük a folyamatot egymás után, hogy javuljon a behelyezett elhasznált cella kapacitás értéke. A kisütő áram itt is a töltőáram függvénye, megegyezik az akku teszt során használt értékekkel. 0,5A töltés 0,25A-os kisülés, 1A és 2A töltés 0,5A-os kisülés.

Akku belső ellenállásának kijelzése

Akku feszültség és belső ellenállás teszt:

Ehhez szükséges a töltő tartozékai közül elővenni és csatlakoztatni a töltő felső részén lévő USB1 jelzésű nyílásba a speciális mérőkábelt. Bekapcsolni a mérési funkciót az áramkör rövidre zárásával lehetséges. Ha összeérintettük a két mérőpálcát akkor az XTAR VP4 Plus Dragon egy óvatos hangjelzéssel átlép a mérő kijelzőre. Ekkor az akku feszültségét látjuk század pontossággal kijelezve. A méréshez a piros kábelhez tartozó villát az akku pozitív, a fekete kábellel ellátott villát pedig a negatív pólushoz kell szorítani. A mért értéket a kijelzőn megjeleníti. Pár másodperc után az akku mért belső ellenállását is kiírja. Fontos, hogy a lehető legjobb legyen a kontakt a mérővilla és az akku közt, mert a mérés akkor lesz csak pontos!

3S akkumulátor töltés:

Ez az a funkció amit nem tudtam kipróbálni, mert nekem csak 2S akkuim vannak itthon. Állítólag jól működik, de nagyjából felesleges, hacsak nem olyan ágát űzzük a modellezésnek ahol csak és kizárólag 3S akkuk kellenek, máskülönben úgy is beszerzünk egy dedikált modellező töltőt. Ha a töltő felső részén lévő JS-XH csatlakozóra rádugjuk az akku balansz csatlakozóját akkor a töltő kijelzőjén bal felül megjelenik egy “elem” piktogram, benne “3S PACK” felirattal. Míg tart a töltés addig villog a piktogram, ha végzett akkor pedig folyamatosan világít. A töltőáram 1A fix értékű, CC/CV algoritmust használ.

USB kimenet (USB):

A töltő felső részén lévő USB2 SMART jelzésű kimenetre bármilyen USB 5V igényű eszközünket ráköthetjük. Támogatja az Apple 2.4A-es töltési szabványát is. A töltés működik miközben tápegységen van a töltő és akár akkut is tölthetünk közben. Viszont nem képes UPS-ként működni. Sajnos ha a tápegységről lehúzzuk, hiába vannak benne lítium akkuk (mert Ni-MH akkuval a powerbank funkció nem elérhető) először megszakad az áramkör, majd le kell választani az eszközt és újra rácsatolni, hogy érzékelje és elkezdje a powerbankkénti működést. Ezt szerintem elszúrták, nagyon jó lenne egy tökéletesen működő UPS funkció, ha már a hatalmas kapacitású 32650 cellákból is belefér egyszerre 4 darab. Kár érte. Működés közben az egyes csatornák töltöttségét mutatja a piktogramon ahogy fogynak. A slotok közt a középső gomb megnyomásával tudunk lépkedni. Minimálisan 100mA terhelésre van szüksége ahhoz, hogy érzékelje a rá kötött eszközt.

Nézzük a teszteredményeket:
4 feltöltött akku, 1A műterhelés: 5,0V és 0,95A áramerősség
2 A műterhelés: 4,89V feszültség és 1,81A áramerősség
1 feltöltött akkuval használva 1A műterhelés esetén 5,0V feszültség és 0,95A áramerősség
2A műterhelés esetén 4,89V feszültség mellett 1,80A áramerősséget mértem.
Nem rossz eredmények!

Végszó:

Azt talán ki sem kell emelnem, hogy a töltőt csak hivatalos, megbízható forrásból szerezzük be, mert sajnos hamisítják! Az eredetire 2 év gyártói garancia vonatkozik, ez szerintem egy fontos dolog. Az már csak hab a tortán, hogy úgy néz ki nem éri meg külföldről megrendelni, ugyanis a hivatalos hazai viszonteladó korrekt áron méri, úgy tűnik nem két eladott darabon szeretne meggazdagodni. Mindenképp pozitív hozzáállás! Maga a töltő csak megragadt a megszokott XTAR vonalon. Értem ezt úgy, hogy még mindig nem szeretnék ránk bízni a beállításokat, csak alap funkciókon lehet változtatni a töltő beállításaiban.

26650, 18650, 14500 (AA), és 16340 (RCR123) akku a slotokban

Ettől sokkal jobban testre szabható a már megismert és általam is kedvelt OPUS BT-C3100 V2.2 töltő. Persze jóval olcsóbb és nyilván nem ennyire finom szerkezet, de nekem talán már túlzottan is bolondbiztos az XTAR VP4 Plus Dragon. Extra szolgáltatások bizony nincsenek benne nagy számmal, amit kiemelnék az a 3S akku töltési lehetősége, de ez csak egy szűk vásárlói réteget érint, szerintem nem e miatt fogja valaki megvenni. Sokkal fontosabb a kiváló algoritmus, a hajszál pontos mérések lehetősége és a megbízható, tökéletes működés. A mai napig ha éjjel töltőn hagyok akkut azt csak “rendes” töltőben merem tenni, eddig ezt a szerepet egy XTAR VC4-es látta el, őt cseréltem le a VP4 Plus Dragon-ra. A SMART USB kimenet hasznos, mert így csak a telefonom kábelét kell bedugnom, így azt is tudom az akkuk mellett tölteni, de kihagyni azt a lehetőséget, hogy UPS-ként működjön viszont nagy hiba volt. A kijelző kivételesen jól olvasható, még napfényben is, ezt külön ki kell emelnem, mert ritkaság!

OPUS BT-C3100 V2.2, XTAR VC4, XTAR VP4 Plus Dragon

Az autós szivargyújtó csatlakoztatási lehetőség nekem plusz pont, így menet közben is használhatom a töltőt, mellette ott is képes telefont tölteni.

Megéri-e az árát? Annak, aki megteheti, hogy egy kiváló akkutöltőt szerezzen be ami várhatóan hosszú éveken át szolgálja hibátlanul, sok garanciával és kiváló akku kezeléssel még Ni-MH akkuk esetén is, annak szerintem megéri egyszer befektetni jelentősebb összeget. Aki csak pár alkalommal veszi elő, mert évente fel kell tölteni a nem használt akkukat az elemlámpájában, nos nekik biztosan nem éri meg. Arról nem is beszélek, ha valaki használ újratölthető D cellákat. Neki sok választása nincs, mert kevés töltő van a piacon, ami képes kezelni őket, de olyan, ami egyből 4 darabot is tölt, az még ritkább. Nekik szinte kötelező darab.

XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltő – hivatalos magyarországi disztribútor

Facebook oldaldoboz