Nitecore TIP 2017 bemutató

Bevezető:

Pár hete mutattam be a Nitecore TUBE kulcstartó elemlámpát olvasóimnak, de vele együtt megrendeltem a nagyobb és erősebb, szteroidkúrán átesett testvérét, a Nitecore TIP kulcstartó elemlámpát is. Most eljött az ideje, hogy Őt is megismerjétek részletesebben. Túlzott elvárásaim nem voltak vele szemben, ránézésre látható volt, hogy a reflektor miatt koncentráltabb lesz a fénye és a minőségérzet az alumínium ház miatt valamivel magasabb lesz. Este kipróbáltam, bekapcsoltam a turbó fokozatot és bizony leesett az állam. Gyorsan ellenőriztem, hogy nem történt-e valami keveredés és véletlenül elemlámpát fogtam a kezembe, de csak a TIP volt nálam. Megvolt a mosolyfaktor teszt, ötösre vizsgázott!

Gyártói specifikáció:

Létezik TIP SS néven ugyan ilyen, de rozsdamentes acél házban lévő változat változatlan műszaki paraméterek mellett, illetve a magas színhűségű TIP CRI változat is, aminek specifikációját zárójelbe írtam. Ami közös, oda nem írtam semmit.

Gyártó: Nitecore
Modell: TIP 2017 (TIP CRI)
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3 (Nichia 219B)
Maximális fényáram: 360LM (240LM)
Maximális fényerő: 1400cd (810cd)
Kapcsoló típusa: 2 darab elektronikus kapcsoló
Áramforrás: beépített lítium-ion akkumulátor 500mAh kapacitással
Módok: 4  – holdfény, alacsony, magas, turbó
Maximális üzemidő: 46 óra
Anyaga: alumínium
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IP54

Csomag tartalma:

A gyártótól megszokott igényes csomagolásban kerül a tulajdonosokhoz a Nitecore TIP 2017. A doboz színesen nyomtatott selyem fényű erős kartondoboz elején két kis ablakocskával amik a TIP formáját és a kilépő fénysugarat imitálják. Bal oldalán a színválasztékot láthatjuk, itt be van karikázva a vásárolt típus színe, a jobb oldalon pedig az ANSI FL-1 szabvány méréseinek eredményét. A hátoldalon csak a szokásos marketing szöveg található a főbb tulajdonságok felsorolásával.

A dobozban műanyagból készült panel tartja a nagyobb ablakocska előtt középen a TIP-et, a felette lévő ablakon csak a fehér műanyag panelt látni, mintha kilépő fénysugár lenne. Találunk a tartozékok közt egy “többcélú” műanyag klipszet, egy kicsi és egy közepes méretű kulcskarikát valamint egy kis kulcskarikával szerelt rugós zárású karabinert. Itt rejtették el a 9 nyelven íródott (természetesen Magyar nyelv nincs köztük) kezelési utasítást és a garancia kártyát is.

A rozsdamentes acél változat polírozott, vagy PVD titán bevonatokkal színezve kapható

Üzembe helyezés, kezelés:

A beépített akkuval rendelkező Nitecore TIP 2017 működésre kész állapotban érkezik a felhasználóhoz, különösebb tennivaló nincs az üzembe helyezés kapcsán. A gombokat megnyomva azonnal világít új szerzeményünk.

Sokkal inkább izgalmas a kezelése, mert a két nyomógomb egészen sok okos funkciót rejteget. Az egyik legfontosabb változás a “régi” modellekhez képest a gomb zárásának hiánya. A lezárt gomb mellett sajnos hatalmas belső fogyasztással rendelkezett az előző széria, ezért túlságosan hamar lemerült kikapcsolt állapotban, ezt a 2017-es modellen javították és a szoftveres zárást eltávolították a kezelésből, most már a klipsz megfordításával “zárhatjuk” véletlen bekapcsolás ellen. Jelenleg a gyártó állítása szerint  a készenléti fogyasztás kevesebb, mint 5μA, a készenléti idő feltöltött akkumulátorral várhatóan egy év!

A két nyomógomb két különböző jelöltést kapott. A LED felé eső gombon négy vízszintes vonalat láthatunk, míg az alatta lévőn a jól ismert Stand-by szimbólum került elhelyezésre. Nagyobb modellekhez (rendes elemlámpákhoz) hasonló módon két módcsoport közül választhatunk a Nitecore TIP 2017 kezelése során. Az egyik csoport a “Daily mode” a másik pedig a “Constant-on mode” nevet kapta. Ha le kellene fordítani akkor elég hülye neveket kapnának, ezért a “daily mode” neve legyen a továbbiakban 30 másodperces csoport, a “Constant-on mode” neve pedig legyen elemlámpa csoport.

Ezzel már sokkal inkább érthető a módcsoportok lényege is. Gyári alapállapotban a 30 másodperces csoport az aktív! A módcsoportok közti váltás menete: kikapcsolt lámpa esetén a két nyomógombot egyszerre le kell nyomni és nyomva tartani. Ekkor villanással jelzi melyik csoportot aktiválta. Egy villanás: 30 másodperces csoport, kettő villanás: elemlámpa csoport.

30 másodperces csoport:

A név mindent elárul. Ha bekapcsoljuk és 30 másodpercig nem váltunk módot akkor automatikusan kikapcsol a TIP 2017 bármely fokozatban is legyen. De ez még nem minden! Ha az automatikus kikapcsolás után 3 másodpercen belül visszakapcsoljuk akkor ebben a bekapcsolt szakaszban átlép az elemlámpa csoportba és tartani fogja a bekapcsolt állapotot míg úgy nem döntünk, hogy mi kapcsoljuk le a fényt. Újból bekapcsolva visszalép a 30 másodperces csoportba, mintha mi sem történt volna.

Bekapcsolni a Stand-by jelzésű gombbal tudjuk egy rövid kattintással. Ismételt kattintásra kikapcsol, vagy ha nem nyúlunk hozzá akkor 30 másodperc múlva magától kikapcsol. Módmemóriával rendelkezik, tehát az utoljára használt fényerőn kapcsol be a Nitecore TIP 2017. Hosszan nyomva (0,6s) a gombon azonnal a holdfény módba jutunk, természetesen a 30 másodperces időkorlát ilyenkor is él. Pillanatnyi holdfény módot a gomb hosszú (2s) lenyomásával aktiváljuk, ami a gomb nyomva tartásáig világít, majd elengedve kikapcsol.

Az univerzális klipsz megfordításával zárhatjuk a gombokat véletlen bekapcsolás ellen

Módváltás a felső, vonalkás gombbal történik. Bekapcsolt TIP esetén hosszan lenyomva (0,6s) átvált pillanatnyi turbó módra, a gombot felengedve visszalép a használatban lévő fényerőhöz. Kikapcsolt állapotban hosszan lenyomva (0,6s) azonnal a turbó fokozatba lépünk, elengedve a gombot bekapcsolva marad. Ha hosszabban nyomjuk le a gombot (2s) akkor viszont a pillanatnyi turbó eléréshez jutunk. A gomb felengedésekor kikapcsol teljesen.

Elemlámpa csoport:

Kezelése és az elérhető funkciók megegyeznek teljesen a 30 másodperces csoportban lévőkkel, de nincs időkorlátos kikapcsolás, egészen az alsó gomb megnyomásáig, vagy lemerülésig világítani fog a Nitecore TIP 2017.

Beépített töltés:

Nem csak beépített töltéssel, töltöttségi szint ellenőrzéssel is rendelkezik a Nitecore TIP 2017 kiadás. Kikapcsolt állapotban a felső, négy vonal jelzésű gombot megnyomva röviden elvillogja a nyomógombok alatt piros fénnyel az akku töltöttségét.
3 villanás: 50% feletti akkukapacitás
2 villanás: 50% alatti akkukapacitás
1 villanás: 10% alatti akkukapacitás

A klipszet eltávolítva férünk hozzá a mikro USB töltőnyíláshoz

A töltés sem egy bonyolult feladat, egy sima mikro USB kimeneti csatlakozóval rendelkező áramforrásra lesz szükségünk. Az univerzális klipszet elcsúsztatva férünk hozzá a Nitecore TIP 2017 töltőcsatlakozójához. Ide csatlakoztatva a töltőkábelt 5,06V feszültség mellett 0,44A áramerősséget mértem. Töltés során a nyomógombok alatt piros folyamatos fény jelzi, hogy a töltés még tart, ha végzett akkor átvált folyamatos zöld fényjelzésre. A tesztelés során az általam mért akkukapacitás a felvett áram alapján 505mAh ami a töltési veszteség miatt nyilván kevesebb, de kb. reális a gyártó által megadott 500mAh akku kapacitás.

A TIP 2017 elérhető színváltozatai

Hőtermelés:

Kis test, viszonylag nagy elérhető fényerő, viszont a Nitecore ATR (Advanced Temperature Regulation) hővédelem is be lett építve a Nitecore TIP 2017 kiadásba:

Magas fényerőn a hővédelem be sem avatkozott a 15 perces teszt alatt, a keletkező hőt tökéletesen kezelte a pici alumínium test. Turbó fokozatban járatva azonban már jól látható, hogy szükséges a hővédelem is, mert a hirtelen hatalmas hőtermelésnek csak az szab gátat a fényerő észrevétlen visszaléptetésével magas fokozatba. Ezt követően nem avatkozott be huzamosabb használat során sem.

Felépítése:

Akárcsak a Nitecore Tube esetében, a Nitecore TIP 2017 is alapvetően egy darabból áll. Persze ez is két fél héjból van összecsavarozva, de az egész egy szerves egészet alkot. Elején a Cree XP-G2 LED előtt tökéletesen centerben található az alu OP reflektor, ami előtt gumigyűrűre fekszik fel az tükröződés mentes (AR) bevonattal ellátott üveglap. Jobb oldalán nem találunk semmit, bal oldalán felül található a mikro USB töltőcsatlakozó. Alsó részén a dupla acélhuzalból hajlított akasztót láthatjuk.

Felső részén a két szürke gumi borítású nyomógombé a főszerep, alattuk az anyagába van préselve a TIP felirat. A két széle felé lévő kimélyítésnek fontos szerepe van az univerzális klipsz pozícióban tartásában. Erről az oldalról is csavarok tartják a központosító kereten. Megfordítva a TIP alján az alumínium lemezbe a gyártó nevét préselték, a szélein itt is megtalálható a klipsznek készült két-két mélyedés valamint itt is találunk rögzítő csavarokat a négy szélén. Teljes hossza 60,7mm, szélessége 24,2mm, legnagyobb mélysége a gomboknál mérhető 13,7mm.

Persze ez koránt sem mérvadó, hiszen érdemes az univerzális klipszet rátolni és úgy használni. Ebben az esetben a mérete így alakul: hossz nem változik, 60,7mm marad, legnagyobb szélessége ekkor kb. 28mm míg legnagyobb mélysége ha a klipsz nem takarja a gombokat akkor kb. 18mm értékre növekedik. Súlya 23,8g klipsz nélkül és 26g klipsszel együtt.

Fénye:

A Nitecore TIP 2017 meglepő fényáramot képes kipréselni magából, akár kültéren is használható mint backup fényforrás. Íme az elkészült képek:

Első képen a Nitecore TIP Turbó módban, kb. 35m-ig teljesen jól használható, mintha egy valódi elemlámpa lenne a kezünkben. Következő képen a Klarus Mi7 Cree XPL-HI LED-del kicsit távolabbra koncentrált fénye látható. Harmadik képen a különleges, forgatható fejű Rofis TR10 fénye látható turbó fokozatban. Az utolsó képen a sokak által ismert Convoy S2+ legerősebb driver-rel szerelve. Ennek persze nincs közelében a tesztalany Nitecore TIP, de tisztességesen helytáll a vetélytársak mellett pici mérete ellenére.

Konklúzió:

Ha úgy tekintünk tesztalanyomra, mint egy kulcstartó elemlámpára, akkor azt kell mondanom, hogy picit lenézőek vagyunk. A mérete a beépített lítium akku és beépített töltés ellenére igencsak visszafogott maradt, valóban akasztható gond nélkül egy kulcstartóra is a TIP 2017-es kiadása. Engem a fénye tökéletesen meggyőzött, sőt mi több, még engem is meglepett mekkora tartalék rejtőzik benne. A kezelése a két nyomógomb segítségével gyerekjáték, a gyors elérésű holdfény és turbó mód mellett a két csoportra osztott kezelés is elég jó ötlet. Azt kell mondanom, hogy tökéletesen sikerült.

16340 akkumulátor, AA akkumulátor, Nitecore TIP 2017, 18650 akkumulátor, Rofis TR10, Klarus Mi7, Convoy S2+

De akkor sajnos nem mondanám el a teljes igazságot. Ugyanis vannak általam gyengének vélt pontjai is. A legnagyobb hiba a gomb zárhatóságának elhagyása volt. Ez az univerzális klipsz jópofa, de ha kulcstartóként használjuk akkor csak felesleges térfogatnövelőként működik. Ugyan így hibának találom azt is, hogy a töltőcsatlakozó mindössze ezzel zárható el a környezettől. Egy kis gumidugó, mint a Nitecore TUBE oldalán található szerintem biztonságosabb megoldás lett volna. Ezzel együtt még mindig azt mondom, hogy kiváló termék a Nitecore TIP 2017-es új kiadása, a vevők biztosan nem fognak benne csalódni.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore TIP

 

Facebook oldaldoboz