Tomo M2 PowerBank és akkutöltő bemutató

Bevezető:

Találkoztatok már a blogban egyszerű filléres házilag összeállítható powerbankokkal, viszont az ár a minőséget és a tudást is tükrözte. Ebben a cikkben a kevésbé ismert, de annál inkább minőségi Tomo M2 powerbankot szeretném nektek bemutatni. A termékpaletta több modellből áll, nekem a két akkuval működő változat volt vonzó. Már régebben is sokat olvastam róla, és igencsak pozitívak voltak a visszajelzések. Eljött az idő, hogy én is beszerezzek egyet és megismerjétek ti is! A döntést az olvasóra bízom, hogy 18650 akku töltőnek, vagy powerbanknak tekinti a tesztalanyt, mert mindkét téren hibátlan, de nézzük meg milyen is valójában.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Tomo
Modell: M2
Akku típusa: 2x 18650 akkumulátor (nem tartozék)
Bemeneti feszültség: DC 5.0V 1A
Kimeneti feszültség: DC 5.0V 1A vagy DC 5.0V 2A
Védelmi áramkörök: Túláram védelem (ki- és bemeneten is), akkumulátor túláram védelme, fordított polaritás védelem, Túlfeszültség védelem (ki- és bemeneten is), túlmelegedés védelem
Kijelző: LCD zöld háttérvilágítással
Mérete: 100 x 49 x 25 mm
Súly: 54g

Csomag tartalma:

Szép fényes, színesen nyomtatott kartondobozban érkezik a Tomo M2 powerbank a tulajdonoshoz. Az elején egy fólia ablak mögött azonnal láthatjuk a powerbankot. A dobozban formázott műanyag panel tartja középen, alatta egy rövidke kezelési utasítást találtam. Tartozik a csomagba egy USB – mikro-USB töltőkábel is, ez viszont az általam tesztelt példányból mire ideért addigra felszívódott. Nem estem kétségbe, volt már hasonlóakra példa a kínai rendelések során, a GearBest pár levélváltást követően kártalanított, szerencsére rugalmasak voltak. Ezt csak azért írtam le, mert páran panaszkodtak, hogy nehézkes az ügyintézés velük. Nekem eddig még nem volt ilyen problémám.

Kezelése:

Intelligens powerbankról lévén szó sok mindent nem bíztak a felhasználóra. A gyártó is kiemeli, hogy ez egy kiváló minőségű akkutöltő és powerbank egyben, tehát ha csak 18650-es akkukból áll az akkuparkunk akkor nyugodtan tölthetjük ebben őket, mert egy teljes értékű, de fix méretű tisztességes akkutöltő. A tokozás viszont szándékosan lett olyan amilyen, hiszen elsődleges feladata a powerbankként működés. Miért jó ez nekünk? Mert az akkukat nem együtt, hanem külön-külön kezeli, ezáltal nem tudnak elmászni egymástól, nem csökkentjük az élettartamukat azzal, hogy nem egyformán töltjük, vagy sütjük ki őket. Ez a fő oka, hogy e mellett a típus mellett tettem le én is a voksom. A másik oka, hogy olyan akkut teszünk bele, amilyet szeretnénk, így mi döntjük el, hogy mekkora legyen a kapacitása, de ha van egy pár bontott cellánk akkor azokat is újra tudjuk hasznosítani segítségével.

A hátsó felén található egy bekapcsoló gomb amit hosszan benyomva bekapcsol a powerbank. Ekkor az LCD kijelzőn azonnal látható, hogy a benne lévő akkuk egyesével milyen töltöttségi szinten vannak, illetve azt is, hogy mindkét USB kimenet rendelkezésre áll. Ha nincs rajta terhelés akkor 15 másodperc tétlenség után automatikusan kikapcsol, hogy ne pazarolja az energiát.

Amennyiben rákötünk egy fogyasztót bármelyik USB kimenetre is van kötve, azonnal bekapcsolja az elektronikát, az LCD kijelzőt, és ekkor már láthatjuk is, hogy mekkora a kimeneten lévő feszültség, és az egyes kimeneteken lévő áramerősséget is kiírja a kijelzőn. Kb. egy másodpercre lenyomva a bekapcsoló gombot, majd felengedve a kijelző háttérvilágítását kikapcsolhatjuk. A gomb szintén kb. 1 másodperces megnyomásával tudjuk visszakapcsolni a háttérvilágítást. A bekapcsoló gombot kb. 3 másodpercre benyomva teljesen kikapcsolhatjuk a powerbankot, ekkor a rákötött fogyasztó ellenére teljesen kikapcsol. Visszakapcsolása a bekapcsoló gomb benyomásával, vagy a fogyasztó leválasztásával, majd újra rácsatlakoztatásával van lehetőségünk.


TOMO M2 töltöttség visszajelzés

Töltés:

Nem túl bonyolult feladat a Tomo M2 powerbank töltése. Akár egy átlagos okos telefon töltője is megteszi, hogy visszatápláljuk az energiát a powerbankban lévő akkumulátorokba. Én is így tettem, egy szabvány USB – mikro USB kábellel csatlakoztattam a telefonom adapteréhez a powerbankot. Az alábbi eredményt kaptam: 5,17V feszültség mellett 0,91A áramerősséget vett fel. A töltés végén a benne lévő védelem nélküli cellákat megmértem, hogy mennyire töltötte fel. Sajnos picit túltöltötte őket, 4,21V feszültséget mértem mindkét cellában. Amit még fontos kiemelni, hogy az akkukat egyesével kezeli az elektronika, tehát nem gond, ha az egyik behelyezett cella nem olyan feszültségen áll, mint a másik, ezt is megoldja a Tomo M2 automatikusan – tökéletesen!

Merítés:

A Tomo M2 powerbank két szabványos USB kimenettel rendelkezik. A felső 5V feszültség mellett 2A maximális terhelhetőséget ígér, míg az alsó 5V feszültség mellett 1A maximális terhelhetőséget. A puding próbája az evés, úgyhogy elővettem a két hatalmas terhelő ellenállással rendelkező műterhelést, hogy némi energiát elfűtsek velük. A teszteredmények:

USB 1:
1A műterhelés – 4,97V és 0,95A
2A műterhelés – 4,86V és 1,81A.

USB 2:
1A műterhelés – 4,92V és 0,93A
2A műterhelés – nem mérhető.

Terhelés közben a kijelzőn kiírja az adott USB porton általa mért áramfelvételt század pontossággal, illetve a kimeneten általa mért feszültséget is. Az én méréseim szerint azonban ha nem is sokkal, de eltér a kijelzett érték a valóstól (+0,07A amit kijelez). Kicsit meg is izzasztottam, hogy megnézzem mennyit bír az elektronika. Két 1A-es terhelést gond nélkül vitte a két USB porton keresztül, még csak zavarba sem jött tőle. Eztán az 1-es kimenet megkapta a 2A-es terhelést. Ezzel azonban már nem birkózott meg, habár a cellák bírták volna ezt is. Ekkor a 2-es USB csatlakozón hibát jelzett, és ki-be kapcsolgatta a töltést.

Teljes merítés után is megnéztem a cellákat, hogy mégis hol kapcsol le a TOMO M2. Mindkettő cella 3,15V-ot mutatott, tehát túlmerítésről szó sincs. Viszont ez egy kicsit még magas érték, hiszen 3V-ig minden probléma nélkül lehetne meríteni a cellákat, így viszont értékes kapacitás marad bennük.

Felépítése:

Felépítésre elég egyszerű a TOMO M2. Kicsit talán a kinézete is egyszerű, de ez nem probléma, hiszen nem szépnek, jónak kell lennie első sorban. A ház kopogós, ujjlenyomat gyűjtő műanyagból készült.

Az egyik végén az LCD kijelző látható némi króm kerettel díszítve, másik végén pedig a “bekapcsoló” gomb, két szabványos USB kimenet és egy szabvány mikro USB bemenet. A ház fedele elcsúsztatható, alatta két 18650-es méretű akkumulátornak találunk helyet. Az akku maximum 69mm hosszúságú lehet, a hosszabb cellák nem férnek bele. Rövidebb védett, vagy védelem nélküli akkumulátorokat is használhatunk. A pozitív oldalon egy fém gombhoz nyomja az akkumulátort a negatív oldalon lévő acélrugó. Egyszerű, de praktikus.

Súlya akkumulátor nélkül mindössze 51,5g, mérete 100mm x 48mm x 26mm.

Konklúzió:

Egészen okos kis szerkezet a Tomo M2 powerbank. A gyártó már régóta jelen van a piacon, a DIY powerbankjai nagy népszerűségnek örvendenek az okos elektronika miatt, ami a benne lévő akkukat megfelelő módon meríti és tölti.

Létezik fehér és fekete változatban is. Az M2 két akku, az M3 három akku és az M4 meglepő módon négy akku fogadására alkalmas. Az M széria jellemzője, hogy mikro USB bemeneten tölthetjük és két USB porton keresztül meríthetjük. Létezik minimális eltéréssel a T3 és T4 powerbank, ezek az M széria felszereltségén felül rendelkeznek 8pin bemenettel, így az iPhone tulajdonosoknak nem kell külön töltőt használniuk, az apple gyári töltőkábelével is közvetlenül tölthetik a powerbankot.


Xiaomi 10000mAh, TOMO M2, Xiaomi 5000mAh

A maximalisták megtalálhatják a kínálatban lévő legfurább szerkezetet is, a Tomo S4 nem egy, nem két, hanem három bemeneten keresztül tölthető. Van rajta mikro USB, 8 pin és egy type C csatlakozó is. A piacon még megtalálható a régebbi széria is elvétve, ők Tomo V8 néven futottak. Újdonság a piacon a 2 darab 26650 akkuval működő Tomo D2 powerbank. Az eredeti gyártó a Tomo, de átbrandelve én már Soshine név alatt is találkoztam pontosan ezzel a powerbankkal. Szerintem megérik az árukat, főleg ha valaki laptop akkukat bont és sok felesleges de még használható akkuja van otthon, így legalább nem kell őket kidobni, valóban a cellák életének végéig használhatjuk őket, akár vésztöltőnek áramszünet esetén.

 

Facebook oldaldoboz