LiitoKala Lii-500 akkutöltő bemutató

Bevezető:

 

Sokáig ellenálltam, de akkora az igény az olcsó LiitoKala Lii-500 okos akkutöltőre, hogy utána kellett járnom, hogy vajon mennyire kell komolyan venni a 20$ körüli töltőt, mikor 30$ környékén már beszerezhető a nagy tudású és szerintem kiváló OPUS BT-C3100 v2.2 is ami már tényleg mindent tud ami kellhet normál felhasználásnál és minden akkut jól tölt, ami egy háztartásban előfordulhat. A kezelését is leírom, hiszen magyar nyelvű kézikönyv nincs hozzá, szerencsére nem egy bonyolult szerkezet, bárki könnyedén megbirkózhat vele. Lássunk is hozzá a vizsgálódáshoz.

Gyártói specifikáció:

 

Gyártó: LiitoKala
Típus: Lii-500
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 16340, 18500, 18650, 22650, 26500, 26650, A, AA, AAA, SC, C
Töltőáram: 300, 500, 700, 1000 mA
Kisütési áram: 250, 500 mA
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés, hővédelem
Tömege: 218 g

Doboz tartalma:

 

Egyszerű kartondobozba csomagolva kapjuk meg a LiitoKala Lii-500 okos töltőt, a doboz minimális nyomtatást kapott, még a pontos típus sincs jelölve rajta. Kibontva belül csak beszórva találjuk meg a töltőt, a hálózati adaptert és az autós töltőt. Ez utóbbi csak be lett dobva, a tápegység és a töltő kapott bubis fólia csomagolást is. Túlzásokba nem estek, a vételárba ezek fértek bele. Persze kapunk kezelési utasítást is a megszokott kínai – angol nyelven. Más tartozékot én nem találtam, igaz nem is nagyon hiányzik semmi.

Adapterek:

 

A LiitoKala Lii-500 akkutöltő többféle szettben is megvásárolható. Lehet kérni adapter nélkül, US, UK és EU csatlakozós tápegységgel is. Én ez utóbbit vettem, hiszen itthon ezt tudjuk használni, ráadásul így a tápegységet is szemügyre vehetem. A jó hír az, hogy a töltő 12 V feszültségről működik, ezért tartozék a készletben a hálózati adapteren kívül egy szivargyújtó adapter is. Az autós adapter olvadóbiztosítékkal szerelt, működését egy kis piros LED jelzi és spirálkábellel csatlakozik a töltő DC csatlakozójához. Szerintem erről többet felesleges is szólni, teszi a dolgát ahogy kell.

A hálózati adapter LiitoKala E-2000 jelzésű, 12V kimeneti feszültség és max 2A áramerősség van ráírva. Nem érzem különösebben minőségi darabnak, melegszik használat közben és a műanyag burkolat sem tűnik tűzállónak. Nem ez lesz az amit éjjel bedugva hagyok, vagy mikor melóban vagyok is itt hagyom dolgozni, arra azért jobb minőségű töltőt ajánlok. Működik ahogy kell, de azért ne bízzunk benne feltétel nélkül!

Töltő paraméterei:

 

A Liitokala Lii-500 a gyártó felső kategóriás terméke, legalábbis oda van pozicionálva a saját termékpalettájukon. Akárcsak a valóban felső kategóriás akkutöltőknél itt is a látképet a hatalmas LCD kijelző uralja. A kijelző felett minden egyes slotnak külön nyomógombja van balról jobbra számozva.

A kijelző alatt kettő nagyobb méretű gombot találunk “MODE” és “CURRENT” feliratokkal. A felső peremén hosszú szellőzőrács található, alatta a LiitoKala Lii-500 jelzéssel. Az “Engineer” töltők sajátossága, hogy azoknak van kisütés funkciója is. A négy slot a szokásos rugós-csúszó csatlakozóval van ellátva.

A jobb és bal oldalán, valamint az alsó élén sem nyomógombot, sem csatlakozókat nem találunk. A felső élén a tápegység DC csatlakozó bemenetét, mellette pedig egy szabványos USB csatlakozót találunk. A töltő alján nagy felületet foglalnak el a szellőzőrácsok, középen a gyártói adatlapot nyomtatták a kopogós műanyag házra.

A négy talp sajnos ebben az árban a test anyagából van kialakítva, ezért sima felületen, például asztalon könnyen csúszkál a LiitoKala Lii-500. Aki szét szeretné bontani innen teheti meg, hat darab sima csillagcsavarhúzóval kitekerhető csavar tartja össze a töltő héját.

Legnagyobb szélessége 96 mm, magassága 161 mm, legnagyobb mélysége pedig 37 mm, tömege pontosan 210 g tápegység és akkumulátorok nélkül. Akkuból maximum 70 mm hosszúságúak férnek a slotokba, 18650 vagy kisebb átmérőjű akkukból elfér négy darab is egymás mellett, de például 26650 akkuból maximum kettőt tudunk behelyezni legalább egy slot eltolással egymástól, közéjük csak sokkal kisebb akkukat tudunk bepasszírozni sajnos.

Funkciói:

 

Töltés (CHARGE):

Akkumulátor töltése 300/500/700/1000mA töltőárammal.

Gyors kapacitás teszt (FAST TEST):

Közelítő értékben kapjuk meg a teszt végén az akku kapacitását. A behelyezett akkut először teljesen lemeríti, majd feltölti, a betöltött kapacitást írja ki a végén eredménynek.

Kapacitás teszt (NOR TEST):

A valós kapacitáshoz leginkább közeli értéket ezzel a módszerrel mérhetjük meg. A behelyezett akkumulátort először teljesen feltölti, majd lemeríti, eközben megméri a kivehető kapacitást, majd a teszt végén újból teljesen feltölti. A végeredménynek a kivett kapacitást írja ki.

 

A kijelző kontrollképe

 

Üzembe helyezés, kezelés:

 

Az üzembe helyezés nem túl bonyolult a Liitokala Lii-500 akkutöltő esetén. A tartozék hálózati adapter DC csatlakozóját dugjuk a töltő bemeneti csatlakozójába, majd az adaptert dugjuk be a konnektorba. A kijelző halvány kék színben kezd világítani (majd 30 másodperc múlva lekapcsol a háttér világítás), rajta a “null” felirat jelzi, hogy üres a töltő, működésre kész állapotba került.

A programozást két nagyobb méretű téglalap alakú gomb segítségével tudjuk elvégezni, a “MODE” feliratú gombbal a programot tudjuk kiválasztani, a “CURRENT” feliratú gombot nyomkodva pedig a töltőáram értékét lehet állítani. Mind a négy slot alatt van egy kisebb méretű nyomógomb, melyekkel a slotok közt tudunk váltani, ugyanis a kijelzőn csak egy akkunak az adatait képes kiírni a Liitokala Lii-500 akkutöltő. A programozás akkunként történik, minden egyes akkunak adhatunk más feladatot és tölthetőek az akkumulátorok vegyesen is, nincs ilyen jellegű megkötés.

 

Ennyire egyszerű a LiitoKala Lii-500 kezelése

 

Az akkukat 0,3V feszültség alatt nem ismeri fel, viszont ekkor is “tölti” fix 3 mA értékkel, így képes a “0 V” akkukat is aktiválni. 1,6V feszültség alatt az akkukat Ni-MH akkunak azonosítja, 2,2V feszültség felett pedig Li-ion akkunak.

Töltés:

A töltés paramétereit előre nem lehet beállítani, mindenképp be kell helyezni a töltendő akkut a négy slot közül az egyikbe. Ha betettük az akkut, a megszokottól eltérően “fejjel lefelé”, az LCD kijelző felé a pozitív pólussal, akkor annak a száma fog világítani a kijelző felső sorában. A “MODE” gombot megnyomva válasszuk ki a “CHARGE”, azaz töltés menüpontot. A “CURRENT”, vagyis “áram” gombot megnyomva válasszuk ki a megfelelő töltőáram értékét, és máris indul teljesen automatikusan a feladat. Ha nem programozzuk be akkor a behelyezett akku töltését kezdi meg 500 mA töltőárammal, ez az alapértelmezett program.

 

1-es slotban töltés 300 mA töltőárammal, 4,15 V akkufeszültség, 0 mAh betöltött kapacitás, 0 perc eltelt idő, 41 mΩ belső ellenállás

 

Ha egyszerre több akkut helyezünk a töltőbe, akkor mindig a legutoljára behelyezett akkumulátorra vonatkozó paramétereket lehet beállítani. Ha a slotokban van akku áram alá helyezéskor akkor a magasabb számú slotban lévő akku adatai állíthatóak. A programozást 8 másodpercig tudjuk megtenni, míg a kapacitást mérő számok helyén kötőjeleket látunk. Ha átvált nullákra a kijelzés akkor elkezdte a beállított feladatot a töltő az adott slotban. Ezen változtatni az akku kivétele, majd újra behelyezése után, vagy a “MODE” gomb hosszú, kb. 3 másodperces lenyomása után tudunk. Töltőáramból választható 300 mA, 500 mA, 700 mA és 1000 mA érték, bármely méretű és típusú akkumulátornál. Többek közt ez is jelzi, hogy a Lii-500 nem a felső kategória, ugyanis a rövidebb “kisebb” akkukat nem szabad nagy árammal tölteni, de ez a töltő ezt is engedi.

Töltés során kiírja a kijelzőn az aktuális akku feszültségét, a betöltött kapacitást, a töltés kezdete óta eltelt időt, és mellette az akku belső ellenállását is. Ha a töltéssel végzett akkor a mód kijelzés alatt “END” felirattal jelzi, hogy kivehetjük az akkukat, fel vannak töltve. Több lítium akkut is töltöttem vele, a kijelzés majdnem pontos, de a végeredmény mindig 4,19 V és 4,21 V feszültség között volt, tehát egészen jól működik! Ni-MH akkut is próbáltam, 1,45 V és 1,48 V közt voltak a cellák, ami szintén jó eredmény.

 

4-es slotban töltés 1 A töltőárammal, 4,18 V akkufeszültség, 1 mAh betöltött kapacitás, 0 perc eltelt idő, 30 mΩ belső ellenállás

 

Gyors kapacitás teszt:

Mint neve is mutatja ezzel a móddal megtudhatjuk viszonylag gyorsan, hogy mennyi az akku kapacitása. A gyors persze relatív, ugyanis a folyamat így is több órán át tart. Az akkumulátort behelyezve a “FAST TEST” menüpontot kell kiválasztani a “MODE” gomb segítségével. Az akkumulátort lemeríti teljesen a Liitokala Lii-500 akkutöltő, majd feltölti, és közben méri a betöltött kapacitást. A választható töltőáram 300-500-700-1000 mA lehet. A kisütő áram a beállított töltőáram függvényében változik.

 

2-es slotban gyors kapacitás teszt 500 mA töltőárammal, 4,14 V akkufeszültség, nem mért mAh betöltött kapacitás, 0 perc eltelt idő, 37 mΩ belső ellenállás

 

300 mA és 500 mA töltőáram esetén a kisütő áram 250 mA, 700mA és 1000 mA töltőáram esetén a kisütő áram értéke 500 mA értékre nő. A Lítium akkukat 2,9V feszültségig, míg a Ni-MH akkukat 1V feszültségig meríti, majd innen kezdi el tölteni. Ha végzett a művelettel akkor a mért betöltött teles kapacitást írja ki a kijelzőn, a “FAST TEST”felirat alatt pedig az “END” jelzés látható.

Kapacitás teszt:

Amennyiben az akkunk valós kapacitása érdekel, akkor ezt a menüpontot kell aktiválnunk. A behelyezett akkumulátorra a “NOR TEST” menüpontot kell bekapcsolni a “MODE” gomb megnyomásával. Az akkumulátort teljesen feltölti, majd elkezdi az akkut kisütni és eközben megméri a kivehető kapacitást, majd ennek végeztével az akkut ismét teljesen feltölti.

 

3-as slotban teljes kapacitás teszt 700 mA töltőárammal, 4,16 V akkufeszültség, még nem mért mAh kivett kapacitás, 0 perc eltelt idő, 39 mΩ belső ellenállás

 

Akárcsak a gyors kapacitás tesztnél, ennél is hasonlóan alakulnak a töltő és kisütő áram arányai: 300 mA és 500 mA töltőáramnál a kisütési áram 250 mA, míg 700 mA és 1000 mA töltőáram esetén 500 mA a kisütő áram. Ha végzett a kijelző alján az “END” felirat jelenik meg és kiírja a mért kapacitást a kijelzőn.

 

Powerbank funkció:

 

Azt mondja a gyártó, hogy a LiitoKala Lii-500 USB kimenete maximum 1 A leadására képes. Nézzük mit tudok kivenni belőle 1 A műterheléssel. Amint fogyasztót kötünk az USB kimenetre azonnal bekapcsol a kijelző, rajta az USB jelölés és a kimenet működésbe lép. 5,03 V feszültség mellett 0,95 A áramerősségen stabilizálódott a töltőáram, ami nem is olyan rossz eredmény. Itt nem álltam meg, 2 A műterhelést kapcsoltam rá. A feszültség azonnal beesett 4,19 V értékre, az áramerősség pedig 1,52 A értékig tudott felkúszni.

Valóban nincs felkészítve ilyen mértékű terhelésre, ezért senki ne számítson folyamatos 1 A-nál magasabb töltőáramra. Ez a funkció csak lítium akkumulátort behelyezve működik, abból viszont teljesen mindegy, hogy egy vagy több van benne, a kimeneten a feszültség és az áramerősség is stabilan tartotta az értékét, nem ingadozott, ez viszont dicséretes!

 

Konklúzió:

 

Nézzük a tényeket. A LiitoKala Lii-500 akkutöltő jól működik, nekem a töltési funkciókban nem hibázott, azt kell mondanom, hogy töltőnek kiváló! A gyors kapacitás teszt és a rendes kapacitás teszt is eltérést mutatott az XTAR Dragon VP4 töltővel mért értékekhez képest ugyan azon az akkun tesztelve, de ezzel együtt lehet élni szerintem.

 

balra: 16340, 14500, 18650, 18650 akkuk a töltőben. Jobbra: 26650, mellette épp elfér a vékonyka 14500, 18650, 18650

 

Belső ellenállást az viszont össze-vissza mért, ennek az eredményeire nem lehet alapozni. Ugyan azt az akkut egyesével minden slotban megmérve, majd az XTAR csúcs töltőjével mérve simán képes volt 50% feletti eltérést is mérni, igazából ezt a részét tényleg csak feltételekkel kezeljük. Nagyobb méretű akkuból csak kettő fér bele és mellettük másik akku nem is nagyon fér el. Ami problémás még az az akkumulátorok kivétele, ez számomra nehezen ment, az apró flat top 16340 akku nehezen érintkezett, meg kellett keresni a megfelelő pozíciót neki.

 

XTAR VP4 Plus Dragon, LiitoKala Lii-500, OPUS BT-C3100 v2.2, 18650 akku, gyufásdoboz, 16340 akku

 

Akinek nem fontos a sok extra funkció pontossága, csak egy jó töltőt szeretne, ami azért ad némi képet az akkuk kapacitásáról, esetleg a Ni-MH akkuit is szeretné tölteni megfelelő módon, néha karbantartani egy-egy teljes kapacitás tesztet futtatva rajta, hogy a memória effektust csökkentse, az nem fog csalódni benne. Akik viszont bontott akkukat használnak, vagy éppen nagyobb mennyiségű akkuval rendelkeznek és az állapotukat szeretnék nyomon követni azoknak azt tanácsolom, hogy kicsit még toldják meg a ráfordított összeget és válasszanak egy kicsit magasabb kategóriás akkutöltőt.

Megvásárolható:
LiitoKala Lii-500 EU tápegységgel – GearBest
LiitoKala Lii-500 – BangGood

Facebook oldaldoboz